Načela političkog programa

17. Sport

Republička stranka Srpske (RSS) smatra sport važnom državnom funkcijom, naročito onaj za najširu populaciju u predškolskom, školskom i studentskom dobu. Važan je za zdravlje stanovništva i stvaranje pozitivnih navika, ispravnih moralnih stavova, razvijanje vještina i fer pleja, kao i patriotizma u formi ljubavi prema svojoj otadžbini i narodu. 


Naravno, svemu navedenom podjednako doprinosi i vrhunski profesionalni sport. Nema dobre politike i razvoja sporta bez jednakih uslova i dobrih priprema za taj sport. 


Zato ćemo se zalagati da svaka škola, svako naselje i svaki grad, ima odgovarajuće uslove za bavljenje rekreativnim, školskim i poluprofesionalnim, a gdje je potrebno i profesionalnim sportom. Iz najšire baze školske djece biraće se kandidati za profesionalni sport, odakle će nastajati nacionalni šampioni. 


U tom smislu, škole moraju povećati broj časova fizičkog vaspitanja i najmanje dva puta godišnje organizovati školska takmičenja u svim sportovima, a one sa najboljim rezultatima upućivati besplatno u klubove, na dalja testiranja, razvoj i takmičenja.


Bavljenje sportom ne bi trebalo finansijski opterećivati roditelje, a oni sportisti od nacionalnog značaja moraju biti stipendirani, a školovanje olakšano shodno njihovim profesionalnim sportskim obavezama.


RSS će kroz Strategiju razvoja sporta, izraditi akcione planove za cijelu Republiku ali i regije u kojima će se izvršiti snimanje stanja sportskih objekata svih kategorija, kako bi se pristupilo planskoj revitalizaciji starih i izgradnji novih objekata. Akcioni planovi bi doprinijeli i kontroli budžetskih sredstava, donacija i sponzorstava u skladu sa zakonom.


PRISTUPNICA