Načela političkog programa

3. Sloboda informisanja

Sloboda u jednom društvu mjeri se stepenom slobode i pristupa tačnim, provjerenim i istinitim informacijama od interesa za lični, privredni, politički i opštedruštveni život građana. Enormni rast raznovrsnih sredstava za komuniciranje zahtjeva stalnu borbu za slobodu izražavanja, mišljenja i izbora.


Demokratičnost u informisanju smanjuje potrebu za cenzurom ali isto tako stvara i prostor da poplava lažnih vijesti i glasina sa učestalim i agresivnim nastupom zamagli istinu i dovede do pogrešnih i od vlasnika sredstava ciljno usmjerenih zaključaka, a time i odlučivanja i postupanja građana.


RSS će se snažno suprotstavljati ovakvoj praksi kao i praksi koncentracije medijske moći, ograničavanja slobode na istinu i istinito informisanje i pravo na sopstveno mišljenje. RSS smatra da nacionalne institucije informisanja moraju ostati većinski u rukama Republike Srpske i srpskog naroda i građana Republike Srpske.


RSS se protivi svakoj manipulaciji u informisanju i svim oblicima cenzure i zlouporebe medija u političke, ideološke i vjerske indoktrinacije, naročito širenja svake vrste mržnje ili obračuna sa političkim protivnicima.


Zalažemo se za profesionalizam, promociju pravih vrijednosti, poštovanje etičkog kodeksa i povećanje težišta na promociji programa obrazovno – naučnog sadržaja i visokih kulturnih vrijednosti.


PRISTUPNICA